5 Mayıs 2015 Salı

Yeni Mezun ve İşsiz (Plan Yap)

Yeni Mezun ve İşsiz (Plan Yap)
Yeni Mezun ve İşsiz (Eyleme Geç)
Yeni Mezun ve İşsiz (Plan Yürümüyorsa)

Çok çalışıp çabalayarak kazandığınız, çeşitli zorluklar çekerek okuduğunuz okulunuz nihayet bitti. Şimdi en az bir üniversite kazanmak kadar önemli bir mesele var "iş"
Hatta üniversite okumadınız lise bitti ve en kısa zamanda bir iş bulmanız gerekiyor.

Etrafımda işsiz gençleri görüyorum çoğu umutsuz, bazıları depresyonda öyle ki adeta hayattan vazgeçmiş gibiler. Bu ne umutsuzluk böyle, şöyle bir silkinin kendinize gelin iş de olur aş da yeter ki siz kararlı olun, kendinize inanın gerisi teferruat... Hadi hep birlikte neler yapabiliriz bir bakalım, hadi amaaa ne kaybedersiniz ki...?

Öncelikle şunları bilmelisiniz;

Hemen her insan hayata atıldığında bu tür sıkıntılar yaşar, aksi durumlar istisnadır.
Her ülkenin gerçekleri vardır bunları bilmek, değiştiremeyeceğimiz gerçekleri kabul etmek en akılcı yoldur. Mesela  bizim ülkemizde genç nüfus fazladır, üniversite mezunu gencimiz artmaktadır. o nedenle bir iş başvurusuna haddinden çok fazla kişi başvurabilmektedir. Ekonomik, siyasi krizler vs. her ülkede zaman zaman görülebilen problemlerdir. Önemli olan bunları bir bahane olarak görmemektir. Unutmayın, bahanelerin çözüme hiçbir katkısı yoktur!
Kişisel, ailevi, sağlık, ekonomik vs. pek çok olumsuzluklar olabilir hatta bunlardan daha fazlası olabilir. Her zaman sizden daha zor durumda olan insanlar vardır yani beterin beteri vardır.   değiştiremeyeceğiniz durumları kabullenirseniz işiniz biraz daha kolaylaşır.
Çalışmayı sevin demiyorum çalışmayı çok ama çok sevin çalışmadan kazanılan başarılar inanın kalıcı değildir, çalışmadan zengin olmak, başarılı olmak diye bir şey yoktur. Varsa bile o kadar azdır ki herkese nasip olmaz.
Sonuç olarak zaten çok çalışacağız; en azından sevdiğimiz işi yapalım ki çalışmak zor gelmesin ya da çalışmayı çok sevelim ki yaptığımız iş bize zor gelmesin tercih sizin:)

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, durumu kabullendiniz, şimdi deriiiiin bir nefes alın sakinleşin...

İlk yapmanız gereken sakin kafayla (sakin kafayla düşünmek önemli önce kendinizi düşünmeye hazırlayın pozitif bir moda getirin, müzik dinleyin, yürüyüş yapı ya da sevdiğiniz bir işle meşgul olup kafayı dağıtın vs.)

Düşünmek, ama enine boyuna hatta bir masaya oturun elinize bir kalem kağıt alın.
Sanki hiç bilmediğiniz bir durumla karşı karşıyasınız, sanki bir arkadaşınız sizden yardım istemiş de onun durumunu anlamaya çalışıyorsunuz gibi, bütün ön yargılardan, negatif düşüncelerden, bahanelerden sıyrılıp durumu analiz edin. Bu düşünme ve analizin ne kadar sürdüğü hiç önemli değil bir saat, bir gün, bir hafta hiç fark etmez, buna mutlaka zaman ayırmalısınız...

Düşünmeye ve Yazmaya Başlayalım;

1. Hayalinizde nasıl bir iş var?
2. Sahip olduklarınız
3. Sahip olmadıklarınız
4. Neler yapmalısınız
5. Neler yapabilirsiniz

Şimdi maddelerin tek tek üzerinden geçelim

1. Hayalimizde nasıl bir iş var?

Öncelikle hayattan ne istediğinize, ne beklediğinize, nasıl bir yaşantı istediğinize karar verin. Şimdi bunun işle ne ilgisi var? ya da iş bulduk da sanki böyle şeyler düşünme lüksümüz mü var? demeyin. İşte size fırsat hazır hayata en baştan başlarken neden kendinize seçenekler sunmayasınız ki? öğretmenlik okudunuz diye illaki öğretmen olmanız gerekmiyor. Bırakın öğretmenliği çok sevenler yapsın, yada işletme okudunuz ama hayalinizde öğretmen olmak vardı kesinlikle öğretmen olmanın yollarını arayın.

KPSS kursuna gidiyorsunuz ama masa başında durağan bir işte çalışmak hiç size göre değil memur olursanız kesinlikle mutsuz olacaksınız, bence bunu bir daha düşünün...
Ya da ben sakin bir insanım 9-6 bir işim olsun hafta sonlarım boş olsun diyorsanız asılın KPSS'ye Mesleğiniz demiyorum yaptığınız iş hayat tarzınızı da belirliyor ister istemez.

Nasıl bir hayat yaşamak istediğinize karar verin, lütfen hayal kurun... Ben bugüne kadar hayal kurmanın bir zararını görmedim en azından hayal kurmak çok kolay ve bedava:)
Hayattan ne istediğimizi düşünme faslını üniversite ya da meslek seçerken çok fazla yapmadığımız için insanların çoğu maalesef mesleğinde çalışmıyor, farklı işler yapıyor.

Bir de şu noktada değinmeden geçemeyeceğim anne-babaların çocuklar üzerindeki baskısını anlamak mümkün değil benim kızım doktor olacak, benim oğlum mühendis olacak Ey anne baba belki çocuk sanatçı olmak istiyor, belki öğretmen olmak istiyor sizin istediğiniz mesleği seçip ömür boyu mutsuz mu olsun?

Şimdi diyeceksiniz ki eee... biz o kadar okuduk bölümümüzü bitirdik meslek sahibi olduk ama mesleğimiz bize göre değilmiş ne yapacağız, tekrar mı üniversite okuyacağız? tabi ki hayır öyle kolay da değil zaten. Fakat üniversite eğitimini sadece bir meslek eğitimi olarak görmeyip diğer kazanımlarını kullanarak istediğiniz alana daha kolay geçebilirsiniz, yani okulda öğrendiğiniz şeyler daha analitik düşünmenize, problemleri daha kolay çözmenize, bir hedefe odaklanınca disipline olmanıza vs. yardımcı olacaktır. Bu çok önemli bir kazanımdır sakın yabana atmayın.

Yeni mezun olan bazı gençlere bakıyorum yüksek lisans yapıyorlar ne güzel tabi ki yapsınlar, sonra sohbet esnasında soruyorum yüksek lisans yapmanın özel bir nedeni var mı? diye yo... diyor henüz işe giremedim boş durmamak için, hem de master yapmış olurum. Cevaptan dehşete düşüyorum. Arkadaşlar yeni mezun birinin artık çoktan iş ve kariyer planını yapmış olması gerekmez mi? Master yapmanın bir nedeni olur, ya akademisyen olmaya karar vermiştir bu yönde çalışıyordur, ya da başka bir nedeni vardır. Tabi ki bir iş başvurusu yaparken master yapmış olmak tercih sebebidir ama iyi derecede yabancı dil bilmek daha büyük tercih sebebidir. Özel sektörde çalışmayı düşünen bir mezunun ilk etapta yüksek lisansa harcayacağı zamanı yabancı dil öğrenmek için harcaması daha akıllıca değil midir? Eğer ki kamuda çalışmaya karar vermiş ise bu zorlu süreçte yüksek lisans yerine tamamen KPSS'ye odaklanması gerekmez mi? kamuda göreve başladıktan sonra yüksek lisans yapması her açıdan daha da kolaylaşır. Ayrıca kamuda yüksek lisans istisnalar olabilir ama kesinlikle gerekli değildir. Tabi ki işini gününü planlayıp rayına oturttuktan sonra bilgisini artırmak için keyfe keder yüksek lisans yapan arkadaşlara hiç sözüm yok onları kutluyorum.

Yeter ki siz ne yapacağınıza karar verin hani ünlü bir söz vardır "Nereye gideceğine karar vermeyen gemiye hiçbir rüzgar yardımcı olamaz" 

2. Sahip olduklarımız

Sahip olduğunuz varlıkların! bir listesini yapın, ne varlığı yeni mezun bir işsizim hiç bir şeyim yok dediğinizi duyar gibiyim. Varlıklar derken çok geniş düşünelim her şey olabilir (sağlık, eğitim, sabır, yetenek, para, imkan, itibar, yetenek vs. vs.) tabi bunu düşünürken hayalinizdeki mesleği gözünüzün önüne getirin asıl onun için neleriniz var. Belki beden eğitimi öğretmeni olmak istiyorsunuz en temel gereksiniminiz sağlam bir vücut... o da sizde var çok şanslısınız.

3. Sahip olmadıklarımız

İstediğiniz işe, mesleğe ya da hayal ettiğiniz yaşama ulaşmak için ihtiyacınız olan şeylerin bir listesini yapın. Bu liste sahip olduklarınız listesinden biraz daha kabarık olabilir hiç önemli değil ayrıca çok normal. Açık yüreklilikle sahip olmadıklarınızı ortaya çıkarın, belki de hayal ettiğiniz
yaşam için hepsine ihtiyacınız yok onları eleyin

4. Neler yapmalısınız

Sahip olduklarınızı ve olmadıklarınızı düşündüğünüzde hayalinizi gerçekleştirirken neler yapmanız gerekiyor? bunu bilmiyorsanız araştırıp öğrenin. Sıralayın bakalım; ingilizce öğrenmek, KPSS'yi kazanmak, tecrübe edinmek, para kazanmak, yeteneğinizi geliştirmek, kursa gitmek vs. vs.

5. Neler yapabilirsiniz

Hayal kurduk, karar verdik şimdi gerçekçi olalım 4. maddede sıraladığınız yapmanız gerekenlerden hangilerini yapabilirsiniz, hangilerine gücünüz yeter veya hangilerini yapmak teknik olarak mümkün.

Mesela KPSS'yi kazanıp bir kamu kuruluşunda memur olmak istiyorsunuz. Çok azimli ve kararlısınız gece gündüz çalışıp en yüksek puanı alacaksınız ama yaşınız memur olmak için geçmiş. o zaman size de geçmiş olsun teknik olarak mümkün değil yapacak bir şey yok başka bir hayal kuracağız, hayal kurmanın yaşı yok...

Eyleme geç

Eyleme geçme kısmı biraz uzun doğal olarak, o da sonraki postta...

Yeni Mezun ve İşsiz (Plan Yap)
Yeni Mezun ve İşsiz (Eyleme Geç)
Yeni Mezun ve İşsiz (Plan Yürümüyorsa)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder