6 Mayıs 2015 Çarşamba

Yeni Mezun ve İşsiz (Eyleme Geç)


Yapacağınız işe, mesleğe, nasıl bir hayat yaşamak istediğinize karar verdiniz, elinizdekileri ve elinizde olmayanları sayıp döktünüz...
2. Sahip olduklarınız listesine şu maddeyi de eklemeyi unutmayın

Gençliğin gücü ve enerjisi bu, anahtar kelimeniz olacak laf olsun diye yazmıyorum. Gençken insanlar daha uzun saatler çalışabilir, daha az yorulur, daha kendine güvenlidir, daha sağlıklıdır, daha güzeldir, daha yakışıklıdır daha... daha... daha... işte siz başarıya emin adımlarla ilerlerken en çok bu dahalar yol arkadaşınız olacak.

Bu aşamada amacınıza ulaşmak için esaslı bir plan yapmalı ve uygulamalısınız artık (Plan Yapmak Ya da Yapmamak adlı yazıma bakabilirsiniz) Planda ihtiyacınız olan her alan için bir başlık bulunmalı ve bu başlık için de bir plan yapmalısınız yani plan içinde plan. Planınız bir ağacın dalları gibi dallanmalı ve detaylanmalı.

Başlıklardan örnekler;

Ekonomik durum: misal önce ingilizce kursuna gitmeniz gerekiyor ama paranız yok o zaman ekonomik durum bir başlık olmalı ve bu başlık altında gerekli parayı temin etmek için neler yapabileceğiniz sıralanmalı (çevrenizden borç istemek, varlıklı bir aile büyüğünden burs! istemek, kursu 3 ay erteleyip bu 3 ay bir markette, mağazada çalışıp para biriktirmek gibi...)

Kişisel özellikler ve kişisel gelişim: Kişisel gelişime inanın, planınızda mutlaka bu başlık bulunsun. İnsan yaşayan, değişen ve sürekli bir şeyler öğrenip gelişen bir varlıktır. gelişmeyi, değişmeyi bir yerde kesip ben artık kendimi yeterince geliştirdim bundan sonra bir şey yapmama gerek yok  diyemezsiniz. Ayrıca fazla bilgelikten kimseye zarar gelmez... 

Bu konuda çeşitli kurslara, seminerlere katılmayı, kişisel gelişim kitapları okumayı (sırf ticari amaç güdülerek yazılmış kısa yoldan zengin olmanın 10 yolu, kadınları kendine hayran bırakma sanatı gibi popüler kitaplardan bahsetmiyorum. Gerçekten size katkı sağlayacak stresle baş etmenize, insanlarla iyi iletişim kurmanıza, zamanı iyi kullanmanıza vs. yardımcı olacak kitaplar) planınıza dahil edebilirsiniz.

Benim kişisel gelişim kapsamında değerlendirdiğim bir diğer mevzu ise insanın kendini törpüleme ve negatif yönlerini azalma gayretidir. Tıpkı ham bir ağacı yontarak sanat eseri bir heykel ortaya çıkartmak gibi... Evet her insanın negatif yönleri, zaafları, korkuları, takıntıları vardır ama bazen bunlar başarı önündeki en büyük engel olabilir. Bazılarının üstesinde kararlılıkla gelebiliriz ama bazıları ciddi olabilir ve yardım almanız gerekebilir. Şimdi kendinize karşı dürüst olun ve objektif olarak düşünün bakalım sizin başarınıza engel olabilecek böyle bir mesele var mı?


  • Çok sinirlisiniz, zaman zaman agresifleşiyorsunuz, 
  • sık sık depresyona giriyorsunuz, 
  • insanlarla fazla diyalog kuramıyorsunuz, 
  • çok sabırsızsınız başladığınız her iş yarım kalıyor, 
  • odaklanma probleminiz var, 
  • bazı bağımlılıklarınız var,
  • takıntılarınız var ve bu hayatınızı etkiliyor, 
  • kuruntularınız var, hayattan zevk almıyorsunuz gibi...

Kişisel özelliklerimizin bir kısmını doğuştan getiriyoruz bir kısmı da sonradan oluşuyor ve çeşitli nedenlerle bu olumsuz özellikler insanın bir parçası haline geliyor. Önemli olan bunların farkına varıp düzeltmeye çalışmak mesela öfke kontrolü için çeşitli yaklaşımlar terapiler var biraz çabayla kendiniz halledebilirsiniz fakat ileri aşamada bir takıntı probleminiz varsa ve kendiniz üstesinden gelemiyorsanız mutlaka profesyonel yardım almalısınız. Mesela üniversite sınavına girip aşırı heyecan ve stresten hastalanan, bayılan ya da aşırı kontrol takıntısı olup tüm soruları takrar tekrar kontrol edip zaman kaybeden dolayısı ile sınavı sırf bu nedenle kazanamayan öğrenciler tam da bu konuya verilebilecek çok çarpıcı bir örneklerdir. Bakınız zamanında üzerinde durulmayan, önemsizmiş gibi görünen aşırı stres yapma problemi ve ya aşırı kontrol takıntısı çocuğa nelere mal oldu.

O nedenle bu kişisel gelişim konusunu bir kez daha düşünün ve mutlaka plana dahil edin derim.

Araştırma, bilgi edinme ve merak;Tam anlamı ile kendinizin araştırmacı gazetecisi olun. merak ve araştırmak genel olarak çok faydalı bir özelliktir fakat şimdi sizin için çok daha önemlidir. Çünkü bilgi olmadan aynı karanlıkta el yordamı ile yol almaya çalışan birine benzersiniz.

Özellikle plan dahilindeki konularla ilgili tüm konuları araştırın ve her şeyi asıl kaynağından öğrenin. Yasa, yönetmelik, iş ilanları, haberler, kurallar, şartlar, burslar, kurslar, imkanlar, muaflıklar vs. vs. Somut örnekler verecek olursak, siz dünyanın parasını vererek bir ingilizce kursuna gidiyorsunuz sonra bir de öğreniyorsunuz ki aynı kurs mezuniyette dereceye girenlere ücretsiz veriliyor, ta ta ta taaaaa...  Ve ya bir kurumdaki bilmem ne uzmanlığı için çalışıp çabalıyorsunuz hayal kuruyorsunuz hooop... bir yasa çıkıyor ne öyle bir kurum kalıyor ne de öyle bir uzmanlık.

Evet internet çağındayız her türlü bilgi! elimizin altında yerimizden kalkmadan bir sürü şeyi halledebiliyoruz ama inanılmaz bir bilgi kirliliği de var. Sözü uzatmayalım gerekirse kafanıza takılan bir konu için hiç üşenmeyin kalkın taaaa oraya, olayın kaynağına, muhatabına, yerine gidin sorun öğrenin, gerekirse teyit alın, kapıdan kovsalar bacadan girin yine öğrenin. Unutmayın kurumlar da insanlar da hata yapabilir, boşluklar olabilir net olmayan konuları netleştirin yani...

İpucu: Belki tam yeri değil ama aklıma gelmişken söyleyim bazen pazarlık etmek, dozunda ısrar etmek gibi işi biraz zorlamak size çok fayda sağlayabilir, şöyle ki bir özel hastaneye gittiniz size 3000TL fiyat çıkardılar hiç koskoca ... hastanesinde pazarlık olur mu? demeyin bir teklif edin %50 şansınız var ya kibar bir dille kusura bakmayın öyle bir şey yapamıyoruz derler ya da %50 ihtimalle indirim yaparlar. Diğer örnek bir kamu kurumuna gittiniz saat 12:25 sıra size gelince öğle tatili girdi. ne yaparsınız ya bir saat beklersiniz ya da bütün şirinliğinizi takınarak acaba rica etsem benim bilgilerime de bakabilir misiniz? uzun süreceğini sanmıyorum dersiniz zaten bir saat bekleyecektiniz şimdi %50 ihtimalle işinizi halletme ihtimali var.

Planınıza daha başka başlıklar da ekleyip gerekiyorsa bu başlıkları da planlayın ve zaman takviminizi oluşturun.

Artık planınızı uygulayabilirsiniz.


Bir sonraki yazımız Planınız yürümüyorsa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder