11 Mayıs 2015 Pazartesi

Yeni Mezun ve İşsiz (Plan Yürümüyorsa)

Yeni Mezun ve İşsiz (Plan Yap)
Yeni Mezun ve İşsiz (Eyleme Geç)
Yeni Mezun ve İşsiz (Plan Yürümüyorsa)

Mükemmel bir plan yaptınız, çok da azimli ve kararlısınız, gaza geldiniz bu planı harfiyen uygulayacak ve başaracaksınız. Kendinizle gurur duyuyorsunuz plan öyle güzel oldu ki tıkır tıkır işleyecek bundan eminsiniz.

Bence o kadar emin olmayın... Şimdi diyeceksiniz ki hem bize gaz verip uğraştırıp plan yaptırıyorsun hem de planın işlemeyeceğini söylüyorsun... plan işlemeyecek demiyorum planın işlemediği yerler olacak buna hazırlıklı olun diyorum.

Büyük bir ihtimalle planın yürümediği, işlemediği, bozulduğu hatta başa döndüğü yerler olacak bunu bilin... hayatta kolay olan ne var ki? işte o nedenle yazının başında çalışmayı çok sevin demiştim. Bazen boşa çalışacaksınız çalışmanın sonunda çok yorulduğunuz halde başa döneceksiniz.
İşte burada asıl olan vazgeçmeden tekrar düşünüp, aksamaları düzelterek ya da olmuyorsa baştan başlayarak en önemlisi olmayan işlerden edindiğiniz tecrübeleri de cebinize koyarak yola devam etmektir.

Hadi biraz doğayı gözlemleyip ilham alalım ne de olsa insanoğlu bugün elde ettiği hemen her şeyi doğayı taklit etmesine borçludur.

Hiç karıncaları gözlemlediniz mi? koloni halinde hareket ederler, bir hat boyunca mütemadiyen yuvaya yiyecek taşırlar. Birini gözünüze kestirip bir süre inceleyin. Kendinden büyük bir yükü alır ve yola koyulur yolda önüne bir taş parçası çıkar ona tırmanmaya çalışır. Eğer tırmanamayacağı kadar büyükse etrafından dolaşır, dar bir yerden geçecekse yükünü farklı bir pozisyona getirir, arkadan iter, önden çeker, önüne biri çıkarsa bekler en son başka bir böcek gelip yiyeceğini elinden alır ve karınca o kadar uğraştıktan sonra elleri bom boş kalakalır...

Sonra ne mi olur? gider bir yiyecek daha yüklenir, aynı kararlılık ve çabayla ona odaklanır ve onu yuvaya taşımaya çalışır ta ki başarıncaya kadar.

Bir meyve fidanlığındaki fidanları gözlemleyin özellikle ilkbaharda yeni tomurcuklar ve filizler vermişken. Bazı fidanlar büyümüş serpilmiş, bazıları ise kışı atlatamayıp kurumuştur onlar için yapılacak bir şey yok, sökülüp yerine yenileri dikilecek, bazı fidanların bir dalı kurumuştur ama diğer yan dallardan filiz vermeye devam etmiştir. Bazıları dalların yanı sıra kökten de filiz sürmüştür. Bazıları ise her yeri kuruduğu halde gövdenin bir yerinden küçük bir filizle hayata tutunmaya çalışır. Doğanın kendine belirlediği planı var gücüyle uygulamaya devam eder.

Siz de karıncalar gibi, yeni dikilen fidanlar gibi planınızı yılmadan uygulamaya çalışacaksınız Hatta daha fazlasını yapacak tıpkı bir bahçıvan gibi diktiğiniz fidanları gürleşmeleri için budayacak, gerektiğinde yerlerine yenilerini dikecek, bakımlarını yapacaksınız. Planınızda da gerektiğinde değişiklikler olacak. 

Bazen elde olmayan hadiseler olur, hastalanıp bütün işlerinize ara vermek zorunda kalırsınız, sınavlar kaçar, fırsatlar kaçar, bazen umulmadık maliyetler çıkar hevesle biriktirdiğiniz kurs parasını hiç beklenmedik başka bir yere vermek zorunda kalabilirsiniz.

Böyle durumlarda hemen ne kadar şanssızım her şey de beni bulur zaten demeden mevcut durumda ne yapabilirsiniz ona bakın hastaysanız mümkünse yattığınız yerden ders çalışabilirsiniz. Emin olun kaçan fırsatların ve giden paraların yerine de bir şekilde yenileri gelecektir, bir kapı kapanır, bir kapı açılır.

İnsanlarda ve kurumlarda, her zaman değişiklikler, deneme-yanılmalar, geri adımlar, yeniden yapılanmalar, revizeler, vazgeçip başka hedef belirlemeler hep vardır, sizin yaşamınızda da olacak olmalı zaten...

Sakın endişe etmeyin! telaşlanmayın! korkmayın!... Çok az şey ilk denemede başarıya ulaşır.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder