8 Şubat 2015 Pazar

Özgüven Nedir?

Kişisel olarak yaptığımız her işte olduğu gibi iş hayatı ve kariyer konusunda da anahtar kelime özgüvendir. Burada gereksiz ve abartı bir özgüvenden değil, bizi başarıya götürecek kararında ve olması gerektiği gibi bir öz güvenden söz ediyoruz.Özgüven bir işi yapabilmek için kendimizde bulduğumuz güç ve inançtır, yani kişisel bir özelliktir. İnsanın kendini iyi tanıması, geçmiş başarılarına bakarak yapabilecekleri konusunda bir kestirimde bulunmasıdır.

Tabi ki özgüven öyle birkaç günde oluşacak ve ya bir sertifika programıyla kazanılabilecek bir yeti değildir. Önce insanın kendi ile barışık olup objektif olarak öz eleştiri yapabilmesi, zorluklar ve problemler karşısındaki davranışlarını açık yüreklilikle değerlendirebilmesi gerekmektedir. Kısaca elimizdeki mevcut verilere bakarak önümüzdeki işi başarıp başaramayacağımıza ilişkin tahminimizdir özgüven.

Dış etkenler zaman zaman bu gücümüzü ve inancımızı zedeleyebilir fakat özgüvenli insanlar genellikle buna izin vermezler. İnsan kendi dışındaki faktörleri her zaman kontrol edemeyebilir ama istediği zaman kendini çok güzel motive ederek hedeflerine ulaşmanın yollarını ararlar. Başarı hikayelerinde genelde özgüvenli insanlar görürüz.

Mesela çeşitli imkansızlıklar içinde okuyarak mesleklerinde çok başarılı olup ülkelerini dünyada temsil eden insanlar, ücra bir köyde kendisi hiç okula gitmediği halde çocuklarını okutmak için çabalayan anne babalar, bir savaşta halkı kazanacağına inandırıp motive eden liderler, çok az bir sermaye ile başlayıp kocaman bir holding sahibi olan iş adamları bize ilham kaynağı olmalıdır.

Asla mazeretlere sığınmayın her insanın kendine güvendiğinde yapacağı çok şey vardır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder